I Danmark bliver de fleste heste vaccineret rutinemæssigt mod influenza og stivkrampe. Dette gøres for at beskytte den enkelte hest, men også for at beskytte, mod udbrud af epidemier af heste-influenza. Derudover bliver en del heste, især følhopper, vaccineret mod herpesvirus. Du kan læse mere om influenza, stivkrampe og herpes og deres symptomer ved at trykke på navnene.
Såfremt hesten deltager i stævner, kåringer eller andre arrangementer SKAL hesten være vaccineret mod influenza, ligesom årlig vaccination er et krav på mange opstaldningssteder.
En vaccine virker ved at man sprøjter dødt eller inaktiveret virus eller antigen ind i hesten, hvorefter hestens immunforsvar reagerer og danner antistoffer mod den specifikke virus eller bakterie. Disse antistoffer forbliver i hesten i en periode og immunforsvaret vil derfor genkende og reagere hurtigt ved en infektion og dermed kunne bekæmpe denne effektivt. For at vaccinen kan virke optimalt, er det vigtigt at hesten er sund og rask, når hesten vaccineres. Derfor vil der altid udføres et kort sundhedstjek af hesten inden vaccination.
Vaccinationsprogrammer
Influenza og stivkrampe
Der vaccineres oftest mod både influenza og stivkrampe i samme vaccine.
Føl er beskyttet de første 5-6 mdr. via råmælken fra hoppen, såfremt hoppen er vaccineret en måned før foling. Når føllet er 6 mdr. skal det derfor basisvaccineres for at være dækket.
Basisvaccination
Føl fra 5-6 mdr. alderen, heste der ikke tidligere har været vaccineret og heste hvor der er gået mere end 365 dage siden sidste vaccination, skal basisvaccineres.
- basisvaccination
- basisvaccination skal gives mindst 21 og højst 92 dage efter 1. basisvaccination
- basisvaccination skal gives tidligst 5 måneder og senest 6 måneder og 21 dage efter 2. basisvaccination
Vaccinationerne skal i ethvert tilfælde foretages i henhold til vaccinernes godkendelse. Derfor vil dyrlægen informerer om, hvornår næste vaccination skal foretages indenfor ovenstående intervaller.
Herefter vaccineres hesten én gang årligt.
Særligt for stævneheste
Husk at hesten skal være vaccineret minimum 7 dage før ankomst til stævnepladsen.
Heste/ponyer der starter stævner under FEIs regler
Hesten/ponyen basisvaccineres efter ovenstående basisvaccinationsprogram.
Når hesten starter et FEI-stævne, må seneste revaccination ikke være foretaget mere end 6 måneder og 21 dage inden stævnestart. Dvs. at heste der starter stævner under FEIs regler, skal vaccineres hver 6. måned.
Herpes
Vaccination mod herpes er ikke en del af standard vaccination, men et tilvalg nogle heste-ejere vælger. Ofte vil det være avlere, der vælger at vaccinere deres avlshopper, for at undgå virusabort. Ved vaccination mod herpes vaccineres udelukkende mod EVH-1 og EHV-4. Du kan læse mere om de forskellige typer af herpes her. Det er vigtigt at notere sig, at vaccination mod herpes ikke er fuldstændig. En vaccination vil nedsætte de kliniske symptomer ved infektion af hesten og der vil derfor oftest kun ses forbigående milde symptomer. Derudover vil der ske en reduktion af virus-udskillelsen fra vaccinerede heste, men der vil der stadig udskilles virus fra inficerede vaccinerede heste.
Forebyggelse af virusabort
Drægtige hopper vaccineres i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned.
Avlshingste og andre heste der er i kontakt med drægtige hopper anbefales vaccination hver 6. måned.
Vaccination mod luftvejsinfektion
Føl kan vaccineres fra 5-6. måneders alderen.
Der gives 2 basisvaccinationer med 4-6 ugers mellemrum.
Herefter vaccineres med. 6 måneders mellemrum.