Minimum én årlig undersøgelse af hestens mundhule og raspning af tænder er en vigtig del af hestens sundhed. Ofte foretages undersøgelsen af tænderne sammen med den årlige vaccination. Husk dog at booke tid til tænderne også, da dette tager væsentlig længere tid end en vaccination.
Det er vigtigt at mundhuleundersøgelsen foretages af en kompetent dyrlæge med uddannelse og interesse for tændernes anatomi, patologi og behandling.
Jeg hører desværre alt for tit, at hestens problemer ikke kan skyldes tænderne, da den lige har fået raspet tænder. Ved en efterfølgende mundhuleundersøgelse af hesten, findes store tandspidser (ofte længst inde bagerst hvor det er svært at komme til) med dertilhørende store sår i mundhulen eller i værste fald en knækket tand og/eller sygdom i tænder og tandkød. Dette skyldes desværre ofte manglende viden og interesse for området.
Tandraspning er i virkeligheden den ”lette” del af hestens tandpleje. Den vigtigste og sværeste del, er en grundig og omhyggelig mundhuleundersøgelse, med fokus på en tidlig identifikation og diagnose af sygdom i mundhulen. En forudsætning for korrekt behandling. En sådan undersøgelse kan kun foretages såfremt hesten er rolig og afslappet og jeg vil derfor altid bedøve hesten inden undersøgelsen. Er hesten ikke bedøvet, vil tunge og tygge-bevægelse gøre det meget svæ
rt at visualisere hele mundhulen og små forandringer bliver nemt overset, derudover øges risikoen for at hesten får en dårlig oplevelse og måske endda skader sig selv under undersøgelsen betydeligt. Når hesten er helt afslappet påsættes en mundspærre til at åbne hestens mund og hestens hoved vi
l ligges til hvile på en hovedstøtte. Mundhulen vil herefter undersøges ved hjælp af en effektiv lyskilde og et spejl
og/eller oroskop (mundhule-kamera), sådan at den enkelte tand kan visualiseres og undersøges. Oroskopet har ydermere den fordel at der kan optages video/billeder til senere reference og ejeren kan selv følge med på skærmen.
Når hele mundhulen og alle tænder er gennemgået foretages selve raspningen af tænderne. Dette sker med en moderne elektrisk rasp, med mulighed for påsætning af forskellige raspehoveder, sådan at alle tænder nemt kan raspes og/eller korrigeres, også de allerbagerste som eller kan være svære at komme til. Raspen er udstyret med forskellige beskyttelsesforanstaltninger, sådan at tandkød og slimhinder ikke tager skade.
Da hestens tænder er en af mine helt store interesseområder, deltager jeg jævnligt i kurser i ind og udland omkring korrekt udførelse af raspning, tændernes anatomi, udvikling og patologi samt brug af udstyr.