Forebyggelse af muk og indsigt i mukbehandling er vigtigt for enhver hesteejer. (Foto: Nicklas Lundorf)
Skrevet af Heste-dyrlægen, Camilla Lundorf Reilly
Regnvejr, mudder og muk. De fleste hesteejere ved, at de tre ting unægtelig hænger sammen, og er der noget, vi har i Danmark, så er det regn og mudder. De fleste har da også mere end én gang måtte kæmpe med mukken.
Symptomerne på muk er sår og skorpedannelse i kodebøjningen, men kan også ses op ad benene og over ryggen på hesten. Der kan ses både hævelse, ømhed og halthed. Årsagen er ofte en blandingsinfektion forårsaget af bakterier, svamp og/eller skabsmider. Derfor kan det også være yderst genstridigt at slippe af med, især med forkert behandling.
Normalt kan hesteejeren sagtens selv behandle muk ved mindre infektioner. Denne behandling skal være målrettet mod årsagen til muk. Desværre ses det tit, at der bliver forsøgt mere eller mindre effektive husmoderråd og salver, som i bedste fald ikke hjælper og i værste fald gør problemet værre. Jeg vil derfor her give nogle gode råd til både forebyggelse og behandling af muk, som alle vil kunne udføre i stalden.
Den bedste behandling mod muk opnås gennem 4 trin, der har fokus på behandling af bakterie- og svampeinfektionen, samt heling og beskyttelse mod ny infektion. Ved større infektioner er det vigtigt, at hesten sættes på stald, så huden forbliver tør og kan få ro til at hele op.
Ved vedvarende problemer over 1-2 uger eller såfremt der opstår hævelse, ømhed, halthed eller varme, tilkaldes dyrlæge, da hesten i så fald vil have brug for støttende behandling i form af smertestillende og/eller antibiotika.
Produkterne kan købes enten hver for sig eller i en samlet pakke ved henvendelse på tlf. 29 88 33 72 eller mail@heste-dyrlaegen.dk.