Tandpleje

Vigtigheden af en grundig mundhuleundersøgelse og korrekt tandpleje hos heste

Mundhuleundersøgelse

Ligesom du selv skal til tandlægen, skal din hest have minimum en årlig undersøgelse af tænder og mundhule.

Minimum én årlig undersøgelse af hestens mundhule og raspning af tænder er en vigtig del af hestens sundhed. Ofte foretages undersøgelsen af tænderne sammen med den årlige vaccination. Husk dog at booke tid til tænderne også, da dette tager væsentligt længere tid end en vaccination.

Det er vigtigt, at mundhuleundersøgelsen foretages af en kompetent dyrlæge med uddannelse og interesse for tændernes anatomi, patologi og behandling.

Jeg hører desværre alt for tit, at hestens problemer ikke kan skyldes tænderne, da den lige har fået raspet tænder. Ved en efterfølgende mundhuleundersøgelse af hesten finder man ofte store tandspidser (ofte længst inde bagerst, hvor det er svært at komme til) med dertilhørende store sår i mundhulen eller i værste fald en knækket tand og/eller sygdom i tænder og tandkød. Dette skyldes desværre ofte manglende viden og interesse for området.

Grundig mundhuleundersøgelse er nøglen til korrekt tandpleje for heste

Tandraspning er i virkeligheden den ”lette” del af hestens tandpleje. Den vigtigste og sværeste del er en grundig og omhyggelig mundhuleundersøgelse med fokus på en tidlig identifikation og diagnose af sygdom i mundhulen. Det er en forudsætning for korrekt behandling. En sådan undersøgelse kan kun foretages, såfremt hesten er rolig og afslappet, og jeg vil derfor altid bedøve hesten inden undersøgelsen. Er hesten ikke bedøvet, vil tunge- og tyggebevægelse gøre det meget svært at visualisere hele mundhulen, og små forandringer bliver nemt overset. 

Derudover øges risikoen for, at hesten får en dårlig oplevelse og måske endda skader sig selv under undersøgelsen, betydeligt. Når hesten er helt afslappet, påsættes en mundspærre til at åbne hestens mund, og hestens hoved vil ligge til hvile på en hovedstøtte. Mundhulen vil herefter undersøges ved hjælp af en effektiv lyskilde og et spejl og/eller oroskop (mundhule-kamera), sådan at den enkelte tand kan visualiseres og undersøges. Oroskopet har ydermere den fordel, at der kan optages video/billeder til senere reference, og ejeren kan selv følge med på skærmen.

Effektiv raspning af hestens tænder med moderne udstyr og ekspertise

Når hele mundhulen og alle tænder er gennemgået, foretages selve raspningen af tænderne. Dette sker med en moderne elektrisk rasp, med mulighed for påsætning af forskellige raspehoveder, således at alle tænder nemt kan raspes og/eller korrigeres, også de allerbagerste, som ellers kan være svære at komme til. Raspen er udstyret med forskellige beskyttelsesforanstaltninger, så tandkød og slimhinder ikke tager skade.

Da hestens tænder er et af mine helt store interesseområder, deltager jeg jævnligt i kurser i ind- og udland omkring korrekt udførelse af raspning, tændernes anatomi, udvikling og patologi samt brug af udstyr.

Bliv klogere på mine andre ydelser

Kiropraktik

Optimér din hests bevægelse og sundhed med professionel kiropraktisk pleje! Jeg specialiserer mig i at løse låsninger og subluxationer, der kan begrænse din hests bevægelse og forårsage ubehag.

Akutbehandling & vagt

Besøg der bestilles i telefontiden ml. kl. 8-9 til samme dag afregnes normalt honorar.

Sundhedsundersøgelse

Et sundhedstjek kan være mange ting og inden alle vaccinationer vil dyrlægen altid lave et kort sundhedstjek af hesten.

Vaccination

Den årlige vaccination er en vigtig del af din hests sundhed. Her vil din hest blive vaccineret mod influenza og stivkrampe, som for hesten alvorlige sygdomme.