Vaccination: Stivkrampe hos heste – hold hesten rask

Vigtigheden af forebyggende vaccination

Stivkrampe artikel

Vaccination og sundhedstjek af din hest tilbydes, når det passer ind i din arbejdskalender. (Foto: Nicklas Lundorf)

Skrevet af Heste-dyrlægen, Camilla Lundorf Reilly

Stivkrampe, med den latinske betegnelse tetanus, skyldes bakterien Clostridium tetani. C. tetani er en jordbakterie, som kan findes stort set alle steder i miljøet, hvor hestene opholder sig.

Heste er meget modtagelige overfor infektion med C. tetani, og det kræver kun et meget lille og ubetydeligt sår, før hesten kan udvikle stivkrampe. Inkubationstiden er ca. 5-10 dage, men der kan gå helt op til 3 uger, før hesten bliver syg.

Det er derfor ikke altid, man forbinder et lille sår, som ofte allerede er helet, med at hesten pludselig bliver meget syg. Dette er en meget alvorlig sygdom. Selvom der bliver sat hårdt ind med behandling (som vil kræve langvarig hospitalsindlæggelse), er dødeligheden for heste helt op til 80%. Det er derfor yderst vigtigt, at hesten altid holdes opdateret med stivkrampevaccine.

Kliniske symptomer:

Stivkrampe skyldes, at C. tetani udskiller et neurotoksin, som optages af nerverne. Typisk angribes området, hvor infektionen er startet først, og vil sidenhen sprede sig til hele hesten. Der ses lokal stivhed i tyggemuskler, nakkemuskulaturen, bagpart og hvor infektionen startede.

Dette udvikler sig i løbet af kort tid til mere generel stivhed og muskelspasmer, som især angriber ansigtsmuskulaturen, som dermed låser kæben og gør det umuligt for hesten at tygge. Deraf også den engelske betegnelse for stivkrampe, ”Lockjaw”. Næseborene vil være udspilet, og det 3. øjenlåg vil være synligt. Halen vil være stiv og løftet. Hesten vil have svært ved at bevæge sig og dreje.

Muskelspasmer i hoved og hals vil bevirke, at hesten står med hoved og hals fremme (extenderet), ligesom både bagpart og ben vil være påvirket. Dette vil få hesten til at stå i en, for sygdommen meget karakteristisk, ”Savbuk” position. Hesten vil være yderst lydfølsom, og høje lyde vil kunne forværre symptomerne.

Generaliseret muskelspasmer vil også påvirke åndedræt og blodcirkulationen, som vil blive forøget. Temperaturen vil ofte være lige over normalen, men kan ses voldsomt forøget (42-43°).

Læs mine andre artikler

Vaccination: Hestens influenza – Symptomer og smittefare for andre heste og betydningen af vaccination

Hestens influenza er forårsaget af Orthomyxovirus Influenza A, som er yderst smitsomt og kan sprede sig gennem luften eller kontamineret tøj, staldredskaber, og udstyr. Inkubationsperioden varer 1-3 dage, og symptomerne omfatter høj feber, tør hoste, tykt flåd fra næsen, røde øjne, nedsat appetit, og træthed.

Vaccination: Hestens herpesvirus kan forårsage luftvejsinfektioner, abort og lammelser

Hestens herpesvirus er opdelt i fem grupper, EHV-1 til EHV-5, hvor EHV-1 og EHV-4 er de vigtigste typer. Mens begge giver luftvejsinfektioner, kan EHV-1 også forårsage abort hos drægtige hopper og lammelser i det centrale nervesystem.

Behandling og forebyggelse af muk hos heste: Gode råd til hesteejere

Regnvejr, mudder og muk. De fleste hesteejere ved at de tre ting unægtelig hænger sammen og er der noget vi har i Danmark, så er det regn og mudder. De fleste har da også mere end én gang måtte kæmpe med mukken.