Vaccination: Hestens herpesvirus kan forårsage luftvejsinfektioner, abort og lammelser

En smitsom trussel med bred virkning

Herpes artikel

Vaccination og sundhedstjek af din hest tilbydes, når det passer ind i din arbejdskalender.

Skrevet af Heste-dyrlægen, Camilla Lundorf Reilly

Hestens herpesvirus inddeles i fem forskellige grupper, betegnet som EHV-1 – EHV-5. Herpesvirus vil være til stede i rigtig mange stalde og er meget smitsomt. De vigtigste typer af herpesvirus er EHV-1 og EHV-4.

Mens både EHV-1 og EHV-4 giver luftvejsinfektioner, som minder om influenza-infektion, adskiller EHV-1 sig ved, at denne også kan give abort hos drægtige hopper. Aborter forårsaget af EHV-1 betegnes som virusabort og er velkendt i avlerkredse. EHV-1 kan forårsage ”abort-storme”, hvor en hel stald med uvaccinerede drægtige hopper aborterer inden for kort tid.

En særlig sjælden type af EHV-1 kan angribe det centrale nervesystem og give lammelser.

Herpesvirus kan smitte gennem luften og derudover ved kontakt mellem hestene, tøj, redskaber, udstyr osv. Det er derfor svært at kontrollere smitten, hvis den først er til stede i stalden.

Der forekommer ofte latent inficerede heste. Dette er heste, som bærer virus, men ikke selv bliver syge. Ofte vil virus ”sove” i hesten, og ved stressede perioder vil den ”vågne”. Virus bliver reaktiveret, og hesten vil da kunne sprede virus i disse perioder.

Kliniske symptomer:

Luftvejsinfektion:

Inkubationsperioden er ca. 2-10 dage. Symptomerne minder meget om dem, vi kender fra influenza-infektion, og det vil ikke være muligt at differentiere mellem disse to sygdomme, medmindre dyrlægen tager en prøve. Der ses bl.a. feber, næseflåd, nedsat appetit og hoste. Det er ikke unormalt, at der tilstøder sekundære bakterielle infektioner i luftvejene, og disse skal selvfølgelig behandles af dyrlægen.

Virusabort:

De drægtige hopper viser sjældent nogen symptomer på sygdom. Hoppen aborterer fosteret 2-12 uger efter infektion med EHV-1, ofte mellem 7.-11. drægtighedsmåned. Det aborterede foster ser umiddelbart frisk ud uden tegn på sygdom. Ej heller hos hoppen er der nogle tegn på, hvorfor den aborterede. Ligesom hoppen uden problemer bliver drægtig igen ved efterfølgende bedækning/inseminering.

Såfremt hoppen bliver smittet sent i drægtigheden, vil den i nogle tilfælde føle et levende føl. Dog vil dette føl fødes med voldsom luftvejsinfektion og vil ofte dø inden for timer-dage.

Lammelser:

Symptomerne på denne form for EHV-1 kan variere fra milde tilfælde med lette koordinationsvanskeligheder til svære tilfælde med delvis eller sågar fuldstændig lammelse, med komplet tab af blære- og halefunktion, og det kan føre til død.

Læs mine andre artikler

Vaccination: Hestens influenza – Symptomer og smittefare for andre heste og betydningen af vaccination

Hestens influenza er forårsaget af Orthomyxovirus Influenza A, som er yderst smitsomt og kan sprede sig gennem luften eller kontamineret tøj, staldredskaber, og udstyr. Inkubationsperioden varer 1-3 dage, og symptomerne omfatter høj feber, tør hoste, tykt flåd fra næsen, røde øjne, nedsat appetit, og træthed.

Vaccination: Stivkrampe hos heste – hold hesten rask

Stivkrampe, med den latinske betegnelse tetanus, skyldes bakterien Clostridium tetani. C. tetani er en jordbakterie, som kan findes stort set alle steder i miljøet, hvor hestene opholder sig.

Behandling og forebyggelse af muk hos heste: Gode råd til hesteejere

Regnvejr, mudder og muk. De fleste hesteejere ved at de tre ting unægtelig hænger sammen og er der noget vi har i Danmark, så er det regn og mudder. De fleste har da også mere end én gang måtte kæmpe med mukken.