Behandling og forebyggelse af muk hos heste: Gode råd til hesteejere

Symptomer på muk

Hesteben

Forebyggelse af muk og indsigt i mukbehandling er vigtigt for enhver hesteejer. (Foto: Nicklas Lundorf)

Skrevet af Heste-dyrlægen, Camilla Lundorf Reilly

Regnvejr, mudder og muk. De fleste hesteejere ved, at de tre ting unægtelig hænger sammen, og er der noget, vi har i Danmark, så er det regn og mudder. De fleste har da også mere end én gang måtte kæmpe med mukken.

Symptomerne på muk er sår og skorpedannelse i kodebøjningen, men kan også ses op ad benene og over ryggen på hesten. Der kan ses både hævelse, ømhed og halthed. Årsagen er ofte en blandingsinfektion forårsaget af bakterier, svamp og/eller skabsmider. Derfor kan det også være yderst genstridigt at slippe af med, især med forkert behandling.

Normalt kan hesteejeren sagtens selv behandle muk ved mindre infektioner. Denne behandling skal være målrettet mod årsagen til muk. Desværre ses det tit, at der bliver forsøgt mere eller mindre effektive husmoderråd og salver, som i bedste fald ikke hjælper og i værste fald gør problemet værre. Jeg vil derfor her give nogle gode råd til både forebyggelse og behandling af muk, som alle vil kunne udføre i stalden.

Behandling af muk

Den bedste behandling mod muk opnås gennem 4 trin, der har fokus på behandling af bakterie- og svampeinfektionen, samt heling og beskyttelse mod ny infektion. Ved større infektioner er det vigtigt, at hesten sættes på stald, så huden forbliver tør og kan få ro til at hele op.

  1. Smør mukken ind i Salicyl-Vaselin og lad det sidde i 20-30 min. Dette opbløder blidt skorperne.

  2. Herefter tørres forsigtigt løse skorper væk med et RENT håndklæde. Det er vigtigt, at der ikke kradses/pilles i skorperne, da dette bare vil ødelægge huden og åbne for yderligere infektion.

  3. Herefter fugtes benet let, og der gubbes med 4% klorhexidin-shampoo eller benzoyl-peroxid shampoo. Lad det sidde i 10-20 min. og tør af med et fugtigt håndklæde. Det er vigtigt ikke at vaske med store mængder vand.

  4. Påfør et lag alkogel og lad benet tørre. Sidst smøres med honningsalve.

Udskriv denne vejledning og tag med i stalden:

Vedvarende problemer

Ved vedvarende problemer over 1-2 uger eller såfremt der opstår hævelse, ømhed, halthed eller varme, tilkaldes dyrlæge, da hesten i så fald vil have brug for støttende behandling i form af smertestillende og/eller antibiotika.

Produkterne kan købes enten hver for sig eller i en samlet pakke ved henvendelse på tlf. 29 88 33 72 eller mail@heste-dyrlaegen.dk.

Forebyggelse af muk

  • Undgå så vidt muligt at vaske ben unødigt. Brug i stedet en blød børste eller et frottéhåndklæde til at fjerne indtørret mudder.

  • Hesten bør have helt tørre ben mindst en gang om dagen og gerne i nogle timer. Tør gerne med håndklæder, når hesten lukkes ind fra folden.

  • Ved løsdriftsheste skal hesten kunne stå helt tørt ved foderstationer, så huden har mulighed for at tørre op, mens hesten spiser. Husk at langt græs også holder huden konstant fugtig.

  • Smør med alkogel én gang dagligt, når hesten kommer ind på stalden.

  • Brug en god, fed, vandskydende salve i kodebøjningen, inden hesten lukkes på folden om morgenen. (Fryser det mere end -10 grader, skal der ikke smøres noget på, da dette kan give frostskader.)

  • Sprit gerne boots/gamacher/klokker af dagligt.

  • Ved heste med gentagne problemer med muk kan ofte med fordel gives en vitamin/mineral booster-kur. Jeg har selv gode erfaringer med Mikrovital fra St. Hippolyt, men der findes helt sikkert andre, der fungerer lige så godt.

Læs mine andre artikler

Vaccination: Hestens influenza – Symptomer og smittefare for andre heste og betydningen af vaccination

Hestens influenza er forårsaget af Orthomyxovirus Influenza A, som er yderst smitsomt og kan sprede sig gennem luften eller kontamineret tøj, staldredskaber, og udstyr. Inkubationsperioden varer 1-3 dage, og symptomerne omfatter høj feber, tør hoste, tykt flåd fra næsen, røde øjne, nedsat appetit, og træthed.

Vaccination: Stivkrampe hos heste – hold hesten rask

Stivkrampe, med den latinske betegnelse tetanus, skyldes bakterien Clostridium tetani. C. tetani er en jordbakterie, som kan findes stort set alle steder i miljøet, hvor hestene opholder sig.

Vaccination: Hestens herpesvirus kan forårsage luftvejsinfektioner, abort og lammelser

Hestens herpesvirus er opdelt i fem grupper, EHV-1 til EHV-5, hvor EHV-1 og EHV-4 er de vigtigste typer. Mens begge giver luftvejsinfektioner, kan EHV-1 også forårsage abort hos drægtige hopper og lammelser i det centrale nervesystem.